Tricolortiken Tjärngårdens Sunflower Breeze, Ida kom sommaren 2004 till vårt hem. Ida är en dam som vill bestämma och hon är en riktig hamster. Då hon och kompisarna fått ett tuggben, så tuggar hon efter ett tag på sitt ben, medan hon ligger på de andras. Tittar någon på Ida, lägger hon sig snabbt på rygg, för hon vill bli kliad på magen. När kliandet slutar, viftar Ida med vänster ben mot sin mage, för hon vill, att kliandet ska fortsätta. Ida är också en riktig råttjägare, men fångsten har hittills inte varit så god.
Vår första rubytik Queenoustie´s Right on Time, Judith föddes 2005. Bakom hennes lugn finns en väldigt envis tös. Judith skäller högre och högre för att få sin vilja igenom, vilket hon då oftast får. Sitter någon hundkompis i mattes eller husses knä, tränger hon undan de andra för att komma närmast. Judith försöker hålla sig undan, medan de andra med glädje badar i sjön nedanför stugan. Då husse bär ut henne i vattnet, simmar hon snabbt mot stranden och sedan springer hon länge runt på gräsmattan och torkar sig på gräset. 
Våren 2006 anlände en virvelvind till vårt hem, Odlaborgs Petit Fleur, Klara, som är vår första black & tan. Klara är en otroligt glad och livlig tjej, hon viftar inte bara med svansen utan med hela kroppen. Hon älskar alla människor och hundar. Då sonens Finska Spets Milla förpassat en mus till de sälla jaktmarkerna och sedan lämnat den, är det Klara som glatt tar den i munnen och visar upp den för oss. Då blir de andra intresserade och jakten runt gräsmattan börjar, men Klara är så snabb, så de andra har aldrig en chans, att hinna upp henne.
Vivistugans Lisa Kornelia, Lisa föddes av mamma Greta våren 2007 tillsammans med 6 syskon. 2 dagar senare födde Hedvig också 7 piggelina valpar. Under 8 veckor var huset fullt med livliga valpar, det fanns alltid en tuff valpkompis att leka med. Det var en fascinerande tid, som vi aldrig kommer att glömma.
Lisa som är blenheim är en kopia av sin mamma Greta, både till utseendet och sättet. Lisa har alltid något hyss på gång och med sin otroliga charm, förtrollar hon alla i sin omgivning. Lisa är smidig som en katt, hon hoppar lätt upp och tittar ut genom fönstret. Hon har kommit på, att hon kan hoppa upp och sätta sig på fönsterhyllan och titta ut, vilket ibland medför att blommor och prydnader faller i golvet.
I augusti 2008 födde Ida 4 tricolorvalpar, Vivistugans Märta My stannade kvar hos oss. Hon kallas Mysan, för det namnet passar henne. Mysan är en väldigt aktiv dam, hon är alltid först framme, om det är någonting på gång. Hon älskar att vara ute och springa, för att hinna upptäcka allt. I timmar kan Mysan gå omkring i sjön nedanför stugan och jaga småfisk. Emellanåt hoppar hon för att försöka fånga dem. Fiska har Milla lärt henne och de fiskar ofta tillsammans, men fiskelyckan har inte varit så god. Då vi tycker, att Mysan varit i vattnet nog länge, kommer hon upp ur vattnet, men hon är lika fort nere igen.
I Idas 3:e valpkull kom det 4 valpar och tricolortiken Näpna Nettan stannade kvar hos oss. Nettan är en busig och lekfull tjej. Om någon av de andra har en leksak, ett tuggben eller något annat spännande i munnen, har Nettan efter en stund saken i sin egen mun. De andra tolererar snällt alla hennes hyss.
Alla våra Cavalier är otroligt charmiga, alla har de olika beteenden och vanor. De är älskade familjemedlemmar och vi tillbringar all vår lediga tid med dem. De tycker både om att aktiveras, som att sitta och mysa i våra knän.
Våren, sommaren och hösten tillbringar vi i vår stuga, där hundarna kan springa fritt. Stugan ligger vid en sjö och nedanför stugan är det långgrund sandbotten, där alla familjemedlemmar (utom Judith) älskar att bada. I stugan är de ute mest hela tiden, om vädret tillåter. Under vintern kan hundarna vara lösa på baksidan av vårt hus, eftersom tomten är inhägnad. Kennelklubbens och Cavaliersällskapets uppfödarkurser har vi deltagit i och under utställningssäsongen ställer vi ut våra hundar.
 

Marianne